Verkkovoimaa – väkijoukot netissä

Blogi itseorganisoituvasta ja kollektiivisesta toiminnasta internetissä

Ihmisen oikeus poistaa itsensä netistä

with one comment

viilee on viime aikoina poistellut itseään eri mikrokanavilta, kuten Twitter, Jaiku ja tuore Qaiku, eikä se välttämättä käy helposti. Samaa asiaa on mähkitty esm Facebookin tiimoilta jo pitkään. Facebookissa tilanne on ollut se, että jos lähtee sieltä, niin kaikki käyttäjän tuottama sisältö on kuitenkin jäänyt Facebookin ’omaisuudeksi’. Arkietiikka viittaisi siihen, että jos käyttäjä poistuu palvelusta, niin myös kaikki hänen tuottamansa sisältö, käyttäjäloki ja muu aktiviteetti toivottavasti tuhottaisiin.

Onko käyttäjällä sitten oikeus poistuessaan tuhota omat sisältönsä?

Perinteisessä yhdistys- ja järjestötoiminnassa, komiteoissa, tyoryhmissä, yritystoiminnassa tai yhteiskunnallisissa liikkeissä tämä on helppoa. Jätetään vain tapaamisissa käyminen, katkaistaan kontaktit verkostoihin ja ehkä ilmoitetaan virallisesti siirtyminen aivan muuanne. Toisaalta näistäkin jää jälki pöytäkirjoihin, www-foorumeihin etc.

Netistä irtisanoutuminen on sosiaalisesti hieman mutkikkaampaa. Moni käyttäjä esm osallistuu keskusteluihin ja saattaa käynnistää niitä. Www-palvelun teknisestä arkkitehtuurista riippuen, kun yksittäinen käyttäjä lähtee, niin huonoimmassa tapauksessa kaikki hänen käynnistämänsä keskustelut katoavat. Niin ikään ihminen poistuu yksittäisistä keskustelusäikeistä, joiden merkityssisältö voi muuttua tyystin poistettujen kommenttien myötä.

Jaikussa ja monessa muussakin palvelussa on mähkitty vuosien varrella nk. pikkujoulu- kommenttien kelpoisuutta ja mahdollisuutta olla itsensä kanssa eri mieltä seuraavana aamuna. GMail on tuoreesti reagoinut tähän ongelmaan tarjoamalla mahdollisuuden a) alkolukita oman sähköpostin haluttuna yö- tai päiväaikana b) peruuttaa lähetetty messu viiden sekunnin kuluessa. Itselleni tuo jälkimmäinen toiminto on ollut hyödyllinen jo useampaan kertaan – viesti on lähtenyt ilman liitetiedostoa, joka on ollut viestin varsinainen pointti, ei itse viesti.

Olen varsin harjaantunut pikkujoulu -kommenttien kirjoittaja =) Mitä iltaisin tulee kirjoitettua alustuksia, esityksiä, kolumneja, sp-viestejä tai yksittäisiä mikrokanava -kommentteja, niin ollessani epävarma, nukun yön yli ja harkitsen aamulla uudestaan. Jaikussa olen tainnut tappaa viisi kommenttiani tai aloittamaani keskustelua viime vuosina.

Mielenkiintoista on, että Jaiku -verkostosta on tullut vain yksi listimisehdotus. Muut tulivat Jaikun ulkopuolelta. Tämä kuvastaa mielestäni osaltaan sitä, että ei ole hahmotettu kontekstia, missä viestit ovat olleet.

Nettimälinöissä konteksti onkin yhä tärkeämpi ominaisuus. Jos nuo viisi listimääni kommenttia laittaa pöydälle, niin asiayhteydestään irrotettuna ne epäilemättä näyttävät oudoilta. Yksi niistä koski suomalaista krakkeria, joka on jättänyt aiemman elämänsä taakseen, mutta kaipaa silti julkisuutta taidoillaan nykyelämässään. kuivalainen aikoinaan aivan oikein huomautti minulle, ettei ole välttämättä aivan tyylikästä linkittää henkilön aiempaa ja nykyistä elämää. Itse olen sitä mieltä, että linkitys oli perusteltua, vaikken maininnut edes nuorempaa krakkeritunnaria tai nykyistä nimeä. Silti, koska kommenttiani ei pidetty tarpeellisena, poistin sen auliisti.

Mutta jos ihminen haluaa poistua netistä ja kategorisesti poistaa itsensä, niin tilanne on mielestäni hieman erilainen kuin omakohtaisen ennakkosensuurin suhteen. Riippumatta siitä, onko yksilö kirjoittanut omasta mielestään epämääräistä lilluntaa tai ei, tai ei enää ylipäänsä halua olla netissä, niin itse toivoisin kyllä esitettyjen mielipiteiden säilyttämistä.

Tyyppiesimerkki on vaikka nykyään rahoitusalalla erittäin hyvin menestyvä Nalle Wahlroos. Hänen aiempi opiskelijakommunistinen taustansa ei mitenkään haittaa nykyelämää, mutta antaa perspektiiviä miehen nykypuheisiin.

Oma lukunsa on sitten ns. tavalliset ihmiset. Itse en ole sellaista vielä tavannutkaan, mielestäni jokainen ihminen on merkityksellinen omalla tavallaan. Voidaan toki ajatella, että ’tavis’ voisi poistaa itsensä haluamastaan palvelusta. Tämä on kuitenkin ajatuksellinen paradoksi: tavis ei tuota sisältöjä vaan keskittyy lurkkimaan 1-9-90 -säännön hengessä ja niinpä hänellä ei ole mitään poistettavaa.

Oleellista on ehkä omien henkilökohtaisten sisältöjen poistomahdollisuus yksittäisestä nettipalvelusta. Ehdottomasti pitää voida (yrittää) tuhota laitetut valokuvat, hlökoht viestintä etc. Sen sijaan osallistuminen kollektiiviseen ajatuksenvaihtoon ja toimintaan ei mielestäni ole vaadittavissa. Jonkinlaisena tilapäisratkaisuna, kuten vaikkapa personaleu ehdotti äskettäin, voisi olla tunnuksen lopettamisen markkeeraus.

Netti on tuonut monia uusia ongelmia, joista oma digijälki on selkeästi yksi niistä. Toisaalta on hyvä muistaa, että kyllä ihmisestä jäi aiemmassakin maailmassa puumerkki aktiviteeteista, kuten vaikkapa Maria Guzenina- Richardsonin itsensäkanssa erimieliolo osoittaa.

Mainokset

Written by kariahintikka

huhtikuu 2, 2009 klo 10:43 am

Kategoria(t): ilmiöt, mikrokanavat, yleistä

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hyvää pohdintaa tärkeästä asiasta, johon tuskin on aina ja kaikkialla toimivaa ratkaisua.

    Olen antanut itseni ymmärtää, että joskus ennen netissä keskusteltiin nimimerkeillä, jolloin uuden identiteetin voi aika näppärästi luoda uuden nimimerkin avulla. Nykyisin yhä useampaan paikkaan kerrotaan myös nimi ja kuva, jolloin uutta elämää on hankalampi aloittaa peittämättä ensin jälkiä vanhasta.

    Filosofisen tason keskustelua saisi tietysti siitä, miksi joku haluaa poistaa kaiken tekemänsä netistä? Internet archive kun vieläpä pitää huolen siitä, ettei kaikkia jälkiä saa kuitenkaan poistettua.

    Pirjo

    huhtikuu 2, 2009 at 1:42 pm


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: