Verkkovoimaa – väkijoukot netissä

Blogi itseorganisoituvasta ja kollektiivisesta toiminnasta internetissä

Verkostoanalyysi -graafi KEVA – Nova Group – KMS – Keskusta – vaalirahasta (luonnos)

with 15 comments

Mitäpä ihminen tekisi sateisena kesäpäivänä? Paitsi puutarhaa niin voisi vaikka kalastella verkoilla.

Viimevuotinen saamattomuuteni vaalirahakohun ympärillä jäi vaivaamaan. Tapaus tarjosi oivan paikan verkostoanalyysille. Toisaalta osallistujien joukko näytti siltä, että kaikki tuntevat suunnilleen toisensa, mikä tuottaa vähän analysoitavaa. Lisäksi, kuten tänä kesän olemme lukeneet reilun kuukauden verran, niinjoukkoviestimet jättivät hommansa hoitamatta viime vuonna. Toisaalta, toimittajien viimevuotisen kesäisyyden myötä tämänvuotinen kohu on paljon meheväisempi, ellei peräti herkkuisa. Siis verkostoanalyysin kannalta.

Visuaalinen kuvaus Suomessa 2008-2009 vaalirahakohuverkostosta, jossa kukaan ei tiedä tai muista mistä rahaa tuli ja mihin se meni ja kenen kanssa. Klikkaa kuvaa nähdäksesi 1200x1200pxl versio.

Taustaa graafille

Oheista graafia innoitti neljä syytä. Ensinnäkin, itse asetelma on kimpeä. On lähettäjäihmisiä jotka eivät tiedä tai muista antaneensa vaalirahaa. Sitten on välittäjäihmisiä eri organisaatioissa, jotka eivät tiedä tai muista, mistä vaalirahaa tuli ja kenen tueksi se meni. Lopuksi on vastaanottajaihmisiä, jotka eivät tiedä tai muista, mistä vaalirahaa tuli. Alle eläkeläisikäisiä kohdannutta dementia-aallon kokonaistunnelmaa kuvaa esimerkiksi HS:n 11.7.2009 mukaan Arto Merisalo: ”Me autoimme heitä ja nyt he eivät yhtäkkiä enää tunne tai muista meitä”. Tosin Artokaan ei muista tai tiedä sanoa ketään nimeltä.

Toisekseen, kyseisessä verkostossa on harvinaisten paljon eri organisaatioita ja instituutioita, jotka ovat toimineet ikään kuin itsekseen, tietämättömistä ja muistamattomista ihmisistä riippumatta. Esimerkiksi HS uutisoi 22.6.2009: ”Nova Group siirsi 38 000 euron potin Kehittyvien maakuntien Suomen tilille 24.5. 2007.” Siinä ne rahnat vaan hilpaisivat organisaatiolta toiselle, ilman että kukaan ihminen tiesi, muisti tai teki mitään.

Sinänsä tällaista aktiivista ja autonomista verkostoa varten on olemassa erityinen ja lähes universaali, tosin teoreettinen, työkalu: toimijaverkostoteoria eli ANT (actor network theory). ANTissa ihmiset, organisaatiot, rakenteet ja jopa kompassit ja sekstantit muodostavat tasavertaisen kokonaisuuden, jossa muunneltuja tositteitakin kohdellaan omina entiteetteinään. Vastaavasti verkostoanalyysissa harvoin käsitellään erilaisia organisaatioita ja ihmisiä samanaikaisesti.

Kolmanneksi, viimevuotinen laiskuus yhdistyi tänä vuonna kesäpäivään ja viikon Ilta-Sanomat -kasaan (nuoremmille natiiveille tiedoksi, vrt. Wiki-artikkeli). Olen toitottanut nettiä helppona aarreaittana verkostoanalyysin lähteenä. Halusin kokeilla, montako tuntia menee vaalirahakohuverkoston aineiston keräämisessä. Perinteisesti verkostoanalyytikko olisi pilkkinyt kesäpäivänä kymmeniä tunteja kirjastossa tehden merkintöjä mikrofilmeiltä ja lehtihyllystä papereihin.

Neljänneksi, jonkin printtimedian jokin irtonumero on saattanut julkaista aiemmin vastaavan graafin, mutta en ole huomannut eivätkä sosiaaliset kirjanmerkit ole vinkanneet. Jos vastaavia on ollut aiemmin, niin kommentoi ihmeessä merkintää.

Tässä kohden pitää toki muistaa, ja kiitokset niille, jotka ovat tuottaneet allaolevien lähteiden sisällön. Ilman niitä olisin joutunut tekemään vastaavan työn ja sikäli nettiaikakaan ei ole välttämättä mitenkään kirjastoa nopeampaa, vaikka helposti saatavat nettisisällöt niin antavat ymmärtää.

Oheinen ensimmäinen luonnos verkostoanalyysi -graafista pitää sisällään runsaasti rajauksia ja siinä on varmasti vielä tarkennettavaakin. Akateemisesti katsoen rajaukset on hyvä esittää erittäinkin yksityiskohtaisesti, mutta populaarissa blogikäytössä niistä keskeisin on, että esitettyjen ihmisten välillä on runsaasti muitakin suhteita.

 • käytetty aineisto suhteista ja kytkennöistä on ollut julkisesti saatavilla
 • mitään sisäpiiritietoa, leiritulikeskusteluja tai kolumnistien arveluita ei ole hyödynnetty sosiaalisten verkostojen osalta
 • aineistossa on linkitetty keskenään vain uutisten esittämät kytkökset kalakavereista sökörinkeihin – sosiaalisia kytkötkiä on paljon enemmänkin
 • osalla kytköksistä ei ole mitään tekemistä varsinaisen aiheen osalta – tämä osoittaa myös monen ihmisen osalta ettei siis ole, ainakaan nykytiedon mukaan
 • suurin osa KMS:n tukea saaneista poliitikoista on jätetty pois, jos heillä ei ole muutoin julkaistuja kontakteja tähän kalasoppaan edellisen rajausten tapaan
 • niinikään useimpia poliitikoita ei ole kytketty puolueisiinsa sellaisenaan, linkki puolueeseen viittaa linkkeihin kokonaisverkostossa
 • verkoston nodejen kytkentöihin on käytetty vain vaalirahauutisointia, ei siis muita kytkentöjä – esimerkiksi lienee väistämätöntä, että entisellä pääministeri Esko Aholla jokin suhde puolueen puheenjohtajaan, joka on siis nykyään myös pääministeri
 • jokaisella linkityksellä on siis jokin (fyysisen) sosiaalisen kanssakäymisen peruste tai ainakin välillisesti: kiitoskaronkka, suljettu tapaaminen, yhdistyksen perustaminen, suositus, maljakonvaihto
 • joitain uutisoinnissa esiinnostettuja kytköksiä on jätetty pois, kuten Mauri Pekkarinen hyväksyi viran puolesta BRP -tuen Rovaniemelle
 • jotkin kytkökset eivät aukene graafista, kuten esimerkiksi Varpu-Leena Malmgren on ollut Kevassa ja myöhemmin Keva on tukenut hänen vaaliseminaariaan

Eikä tässä vielä kaikki.

Lähteet:

Kilpailuvirasto 21.10.2004 – Yrityskaupan hyväksyminen

Tiedote 24.8.2006 – SUOMEN SUURIN AUTOVARAOSAKAUPAN KETJU MOTONET LAAJENTAA

Tiedote 14.2.2007 – PALMBERG -KONSERNIIN KUULUVA OKA OY RAKENTAA …

Talouselämä 15.5.2008 – Paljonko pääministeri maksaa?

Taloussanomat 18.6.2009 – Keva kiistää kaupat Novan kanssa

Helsingin Sanomat 22.6.2009 – Liikemiesten vaalirahan virta jatkui vielä kiitoskaronkan jälkeenkin

HS 26.6.2009 Kuntien eläkevakuutuksen valtuuskuntaankin vaalirahaa

Helsingin Sanomat 8.7.2009 – Yli-Saunamäki ja Rovaniemen kaupunginjohtaja erimielisiä kelkkatehdasaloitteesta

Kauppalehti 9.7.2009 – Ruotsalainen mukana alusta asti

Helsingin Sanomat 11.7.2009 – Arto Merisalo_ Osallistuin Kevan tilaisuuteen Järsössä

Iltasanomat printtiversio: 3., 8., 9. ja 10.7.2009

Wikipedia: Kehittyvien_maakuntien_Suomi

Wikipedia: Suomen_vaalirahoitusskandaali 2008

Wikipedia: Nova Group

Mainokset

15 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kiitos tästä, kannattaa katsoa myös Jokisipilän jutut http://jokisipila.blogspot.com/ hän on myös käyttänyt kesäpäiviään samankaltaisissa puuhissa

  Tero Heiskanen

  heinäkuu 13, 2009 at 6:05 am

 2. Moi,

  Minä verkostoanalyysin maallikkona jäin kaipailemaan vielä graafiakin pureskellumpaa näkemystä. Eli mitä noista nuolista ja pallukoista sitten kaikenkaikkiaan selviää, muuta kun että: ”piiri ei niin pienikään pyörii”.

  Antti Poikola

  heinäkuu 13, 2009 at 7:35 am

  • Antti, tulkinta on oma vaiheensa ;) Työstän lähipäivinä, kunhan saan ensin tehtyä raakaversion Suomen puolueiden tulevaisuudesta 2020 :)

   Äkkiseltään listattuna ainakin seuraavaa (erikseen on sitten verkostoanalyysin tunnusluvut) – teen erillisen analyysimerkinnän myöhemmin:

   – aliverkostot (sijoittelin eri nurkkiin) ovat varsin vahvasti sisäisesti verkottuneita so. kyse on koalitioista eikä vain yksilöistä koalitioiden sisällä (paitsi KEVAn Kauppinen vaikuttaa nykytiedon valossa operoineen aika keskenään)
   – aliverkostojen väliset yksilöt ovat varsin vahvasti keskinäisesti verkottuneita so. koalitioissa ja koko kalasopass ei ole niinkään yksittäisiä verkottajia, jotka siltaavat (bridging) eri aliverkostoja toisiinsa. Siltaaminen on varsin yleistä esimerkiksi Sometu -verkostossa, jossa yksittäinen aktiivi saattaa olla ainoa yhteys (fanitus) parillekinkymmenelle jäsenelle
   – muodollisilla organisaatiolla on iso rooli verkostossa, mikä viittaa järjestelmällisyyteen ja ajalliseen kestoon eikä vain sulle-mulle-laudeliinojen vaihteluun satunnaisessa saunaillassa (tämä tosin on tullut esille uutisissakin toiminnan luvuista raportoitaessa)
   – jos ei KMS: tukia sellaisenaan lasketa ja niitä jaeltiin aika laajalti (kts. Wikipedia) niin Kokoomuksella tai muilla puolueilla on aika vähän tekemistä verkoston kanssa – tästä voi tehdä oletuksia Keskustan eri yksilöiden tietomäärästä suhteessa titteliin
   – naisten sekä nuorten osuus on aika vähäinen mikä kertoo verkoston ja ehkä yleisimmin Suomen taloudellisen taustatukemisen luonteesta, ainakin tässä verkostossa
   – tämän verkoston yhtiöitä leimaa halpahallit – netissä onkin ehditty ristiä verkosto Robin Hood -verkostoksi: otetaan köyhiltä ja jaetaan rikkaille (tämä ei ole oma tulkintani)

   Mutta, tulkinnoista eri merkintä.

   kariahintikka

   heinäkuu 13, 2009 at 8:09 am

 3. Kepun edustavuus johtuu yksinkertaisesti siitä että Nova Groupin kanssa yhteistyössä toimivat (OKA, Sukari, Kaksonen ect.) tarvitsevat työrukkasia, jotka runnoivat kunnissa kaavat lävitse. Vaalirahoitus on palkkio tästä. Kari Uoti ilmaisee asian näin:

  ”Kiinteistökehitys tarkoittaa tontin ostamista kunnalta tai muulta ja sen muuttamista arvokiinteistöksi kunnan eli poliitikkojen avulla kaavoittamalla ostettu tontti tehokkaaksi.

  Siis Nova poikien motiivina rahan antamisessa oli ostaa kepulaisia poliitikkoja, jotka taasen olisivat kuntien valtuustoissa myötävaikuttaneet kaavamuutoksiin. Muutama satatuhatta on tässä pähkinöitä.”

  Jatka ihmeessä ristiintaulukointia. Liitä mukaan Peter Fryckman, Erkki Auranen, Eu Invest A/S, Tokmannin omistaja, Ideaparkin omiastajat. OKA:n taustat jne, niin saat kuvan suomalaisesta rakenteellisesta korrptiosta.

  Tapsa

  heinäkuu 17, 2009 at 10:13 am

 4. Hei,

  Kyllähän Pekkarinen oli Suomi-Soffankin avajaisissa Kajaanissa ja sitten moottoritehtaan avajaisissa Rovaniemellä. Molempiin tuli Pekkarisen tukipäätökset ja sitän ennen oli tilille tullut Soffa / KMS rahaa.. vielä vaalien jälkeenkin.

  mikko

  heinäkuu 19, 2009 at 7:51 am

  • Niin ja vielä eikö Timo Kalli saanut Ajanta Oy:ltä ja Ruukki Groupilta rahaa?

   mikko

   heinäkuu 19, 2009 at 7:56 am

 5. Erinomainen graafi, jossa sylttytehtaat paljastuvat armotta. Siitä näkee myös sen, että ilman osallisuutta näihin sisäpiireihin on Suomessa vaikea menestyä. Sooloartistit tyrkätään kumoon ennemmin tai myöhemmin. Tämän varmaan ymmärsivät myös Toivo Sukari ja Kyösti Kakkonen, että parempi on ruveta aktiiviseksi toimijaksi kuin jäädä toisten armoille. Tässähän ei sinällään ole mitään väärää, jos tulee pyyteettömillä teoillaan vahingossa hankkiseeksi suopeutta esimerkiksi kaavojen käsittelyssä.

  Zone

  heinäkuu 19, 2009 at 1:56 pm

 6. Laitahan datamatriisit jossain vaiheessa muillekin saataville: saadaan uusia näkökulmia ja verkostoanalyysia tunnetummaksi.

  Opa

  heinäkuu 19, 2009 at 6:46 pm

  • Opa listalla on ja laitan kyllä. Ei ole mitenkään tarkoitus pimitellä kertaalleen kerättyä kalaa, siinä on vain joitain ilmeisiä ryssimisiä, kuten Esko Ahon kontaktit eivät ole tässä kontekstissa oleellisia ja ne ovat turhia. Ja ilmeisesti KEVAn sihteeriä ei siten ollutkaan ymps. Ideaalia tietty olisi, että matriisi tuotettaisiin kollektiivisesti virheiden välttämiseksi. Laitoin mailiisi raakaversion, mutta siinä on tulkinnanvaraisuuksia etc..

   kariahintikka

   heinäkuu 19, 2009 at 6:58 pm

   • Vaalirahoituksen keskeiset toimijat – yksi näkemys:

    Vaalirahoituksen keskeiset tekijät

    Kuvion koko kertoo suuremmasta välityskyvystä, eli siitä, kuinka paljon eri tahojen välisiä yhteyksiä toimijan läpi kulkee. Kuvion väri määrittää ryhmän, johon toimija kuuluu. Ryhmät määrittyvät sen mukaan, mitä enemmän toimijoilla on keskenään yhteyksiä Toimijan nimi on kirjoitettu sitä suuremmalla, mitä enemmän toimijalla on yhteyksiä muihin toimijoihin.

    Tein tuon nopsaan toimittamasi raakadatan pohjalta. En siis mitenkään puuttunut alkuperäiseen materiaaliin, joten samat tulkinnanvaraisuudet jne. pätevät.

    Opa

    heinäkuu 20, 2009 at 9:34 am

   • Opa, siistiä jälkeä :) En ehtinyt itse ajaa matriisia UCINETilla, kun kyseessä oli varsinaisesi sadepäivän sijaistoiminto, mutta oma versiosi on selkeästi vaikuttavampi.

    Kiintoisaa on, että Keskustan puoluetoimisto on omana entiteettinään suomisoffien seassa eikä KMS:n tai Keskustan klusterissa. Niinikään Matiltakin toivoisi sijoittumista hieman toisin, huomioiden että kyseessä on pääministeri, mutta jokainen tietty voi identifioitua minne parhaaksi näkee. Opan graafi tarjoaa kiintoisia näkymiä Suomen puoluekentän kehittymisestä suomisoffien suuntaan. Sitäpaitsi jenkit ovat alkaneet kyllästyä ideaparkkeihin. Onneksi saamme niitä kuitenkin Suomeen lisää.

    Ja jos joku muu kaipaa itse matriisia asap (Excelinä), niin mailia. Laitan sen jossain vaiheessa liikenteeseen, pitäisi ensin siivota sitä hieman.

    kariahintikka

    heinäkuu 20, 2009 at 12:59 pm

 7. Netissä on/oli muistaakseni online sivu nimeltään ”They Rules”, joka syntyi Bushin hallinnon aikana ja jonka tarkoituksena oli paljastaa bushilaisten virkamiesten hyvä-veli-verkko.

  Eikö tällainen ”Adressit.Com” periaatteella toimiva palvelu olisi paikallaan myö meillä?

  Palvelu voisi tuoda usia ideoita esim. toimittajille? Valistus.Net lienee askel tähän suuntaan.

  Tapsa

  heinäkuu 23, 2009 at 7:02 pm

 8. Hei,

  Säätiedotuksessa on luvattu sateita. Mukavaa, koska ainakin itse mielelläni näkisin samankaltaisen verkostokuvaajan tästä viimeisimmästä vaalirahasompasta.

  ;)

  Pörrö

  syyskuu 23, 2009 at 10:38 am

 9. siis tämä juttu oli tarkoituksenani jakaa FB:ssä ja Twitterissa, jätin uudempaan postaukseen toiveen FB ja Twitter ”linkitys” mahdollisuuden lisäämisestä sivuille.

  vinkki

  lokakuu 8, 2009 at 10:59 am


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: