Verkkovoimaa – väkijoukot netissä

Blogi itseorganisoituvasta ja kollektiivisesta toiminnasta internetissä

Puolueiden tulevaisuutta netissä

with 3 comments

Rauli Mickelsson (Turun yliopisto) toimittaa kiintoisaa opusta puolueiden tulevaisuudesta. Teoksen luonne on tulevaisuudentutkimuksellinen ja aikahorisontti on vuosi 2020. Olen nähnyt muista kirjoituksista vasta otsikot, mutta vaikuttaa oikein lupaavalta. Kirja tehdään yhteistyössä Oikeusministeriön demokratiayksikön, Turun kauppakorkeakoulun tulevaisuustutkimuskeskuksen ja Turun yliopiston valtio-opin laitoksen kanssa ja julkaisijana on Oikeusministeriön demokratiayksikkö.

Sain luvan laittaa oman tekstini etukäteen nettiin: Kansalaiset, liikkeet, puolueet ja internet. Tutkimusparven luonteen mukaisesti tekstiä voi kommentoida – ja on jo kommentoitukin – suoraan tekstin sekaan. Tottumattomalle lukijalle tämä voi aiheuttaa hieman disorientaatiota. Yhtenä ratkaisuna kehitämme Somus -hankkeessa KommentoiTätä -mashupia, jossa tekstiä voidaan helposti kommentoida eri tasoilla.

Teksti jakaantuu kahteen osaan. Ensin käyn läpi mielestäni neljää keskeistä kehityssuuntaa 2009 – 2020, ensisijaisesti OECD-tyyppisissä maissa:

 • Yksilöllistyminen ja henkilöistyminen
 • Kansalaisten pragmaattinen omatoimisuus
 • Internetin politisointi
 • Puolueorganisaatiosta itseorganisoituvaan joukkoälyyn

Jälkimmäisellä puoliskolla tarkastelen skenaariona, miten netti vaikuttaisi puolueisiin jos se olisi täysipainoisesti käytössä?

Skenaarioon ei ole valittu kaikkia mahdollisia nettiteorioita tai netin ominaispiirrettä vaan neljä tällä hetkellä varsin suosittua, jotka ovat herättäneet kiinnostusta organisaatioissa: crowdsourcing, joukkoäly, mittakaavaton verkosto (1-9-90 -sääntö) ja wiki. Nämä ominaispiirteet selitetään tekstissä esimerkkeineen, mikä pidentää tekstiä oleellisesti, mutta toisaalta tekstin lukemiseen ei tarvita ennakkotietoja.

Oletuksena on, että puolueelle on keskeistä, miten se päättää artikulaatiostaan eli mielipide- ja arvopohjastaan sekä tapa, miten artikulaatio muodostetaan. Näkökulma on puhtaasti internet, jonka edelläkuvatuista neljästä ominaispiirteestä on johdettu eri puoluemalleja skenaariolla, kun puolueet käyttävät internetiä täysivoimaisesti. Skenaariota ei ole johdettu puolueiden nykytilasta internet-ympäristöön.

Muodostetut mallit ovat geneerisiä so. sopivat minkä tahansa organisaatiotyypin (hallinto, liike-elämä jne.) skenarointiin. Esimerkiksi monet suuryhtiöt, kuten IBM, Lego ja Procter & Gamble ovat jo omaksuneet menestyksellisesti näitä malleja organisoitumisessaan ja toiminnassaan.

Skenaario ei ole tarkoitettu varsinaiseksi teoriaksi tai malliksi vaan työkaluksi mille tahansa organisaatiolle oman tulevaisuuden toiminnan jäsentämiseksi esimerkiksi strategiaa suunniteltaessa tai innovaatiotyöpajoissa.

Mainokset

3 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Voisiko sivustolle lisätä fb ja twitter ”linkitykset” olisin mielelläni jakanut tämän tiedon molemmissa.

  vinkki

  lokakuu 8, 2009 at 10:57 am

 2. Usein näkee kysymyksenasettelua jossa pohditaan miten nykyinen puolue- tai instituutio voi hyödyntää sosiaalista mediaa ja internettiä. Tämä on näiden olemassaolevien rakenteiden kannalta oikea lähestymistapa eikä siinä ole sinänsä vikaa – olemassaolevat toimintatavat jäävät yleensä elämään. Nykyisten puoluerakenteiden voima on ainakin osittain oikeissa aidoissa ja fyysisissä ihmissuhteissa jotka sementoivat rakenteet vahvemmalla tavalla kuin tämän päivän internet ja sosiaalinen media kykenevät.

  Mutta sosiaalisessa mediassa on voimaa jota ei ole muualla – vapaa, tehokas ja nopea organisoituminen ja vaivaton kommunikointi ovat tekijöitä joita ei saa muulla tavoin. Uskon että sosiaalisen median ja internetin suurimmat vahvuudet tulevat esiin niissä rakenteissa jotka syntyvät nimenomaan sosiaalisen median ehdoilla. Mutta mitä ja minkälaisia ovat nuo uudet sosiaaliset rakenteet politiikan ja puoluekentän osalta? Hyvä kysymys.

  Kai Nyman

  marraskuu 19, 2009 at 6:15 am

 3. […] mielenkiintoisesta ilmiöstä artikkelissaan Kansalaiset, liikkeet, puolueet ja internet (blogi-tiivistelmä), joka on osa Oikeusministeriön Puolueiden tulevaisuus -julkaisua vuodelta 2009. Muita Hintikan […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: