Verkkovoimaa – väkijoukot netissä

Blogi itseorganisoituvasta ja kollektiivisesta toiminnasta internetissä

Ylen A2 Netti-ilta ja taustakanavan hyötyjä #A2ilta

with 7 comments

Ylen A2 Netti-ilta-paneeli 29.3.2011 tarjosi oivan tilaisuuden testata väitöskirjani – ja blogini – hypoteeseja ja havaintoja. Esimerkiksi Ylen Homoilta johti massiiviseen irtisanoutumiseen evankeli-luterilaisesta kirkosta. Netti-ilta ei näyttänyt vielä olevan arkistossa.

Kyseessä oli siis kaksituntinen aiheesta Muuttaako sosiaalinen media maailmaa. Toisistaan erilliset kokonaisuudet – tv-panelistit ja heitä kommentoiva netti Twitterissä – tarjoavat monipuolisesti tulkittavaa, kuten esm @J1one eli Jouni Junkkaala Tietoviikosta ehti jo koostaa.

Blogini ja väitökseni kannalta Netti-ilta twittuiluineen ei varsinaisesti edusta joukkoälyä tai verkkovoimaa, joissa molemmissa on päämäärä, tehtävä tai tavoite eli toiminnalla on jokin tarkoitus. Toisaalta Netti-ilta nettilaajennuksineen osaltaan vahvensi – tai toteutti – casena verkkovoiman, itseorganisoitumisen, joukkoälyn sekä yleisemmin netin ja sosiaalisen median lainalaisuuksia ja mekaniikkoja.

Joukkoälyn toimivuus tv-ohjelmassa

James Surowieckin joukkojen viisauden (The Wisdom of Crowds) edellytyksistä täyttyi kolme sekä studiossa että netissä: a) osallistujien näkemyksissä oikeasta informaatiosta on diversiteettiä eli hajontaa, b) ne ovat riippumattomia toisistaan, c) osallistujat soveltavat omia tai paikallisia tietojaan ja d) näkemykset aggregoidaan eli kootaan keskitetysti. Koostaja voi olla sinänsä yksittäinen ihminen, organisaatio, liike tai muu toimija.

Hublla eli taustakanavalla tarkoitan nettikommunikaatiovälinettä tai -kanavaa, joka kootusti ja keskitetysti välittää viestit kaikilta kaikille ja tukee toiminnan integroitumista. Eli Surowieckin edellytystä d).

Studiossa tosin diversiteettiäkin oli vaalien vuoksi vähemmän. Monet ilmeiset panelistit ovat vaalikaranteenissa ja Netti-illan lähetysajankohta ei ollut edellytyksiltään parhautta. Lisäksi voidaan olla montaa mieltä, pääsivätkö analyyttiset esiin noin isolla joukolla ja keskustelunomaisella formaatilla, missä teemoja oli liikaa [Lisätty 110330-1645: panelisti *Jussi Lähde* kommentoi tapahtunutta osaltaan]. Tykkäyksillä, diggauksilla ja peukuilla on oma roolinsa joukkoälyn aggregoinnissa ja niitä ei käytetty tässä.

Twitteristä ei ole taustakanavaksi

Sekä netistä että studiosta uupui kuitenkin hubi eli taustakanava, jossa tehdään Surowieckin tarkoittama aggregointi ja synteesi joukon aivoituksista. Tv-ohjelmassa tämä on usein toimittaja. Netissä se voi olla periaatteessa kuka vaan. Mutta nykyään se hoituu automaattisesti taustakanavaa käyttämättä.

Twitter on armoitetun murheellinen taustakanavaksi. Käyttöliittymänsä ja viestinnän esitystapansa vuoksi se sopii tehokkaaseen mobilisointiin ja massaviestintään mutta ei esimerkiksi keskusteluun, toiminnan organisointiin tai koordinointiin, työnjakoon tai dokumentointiin.

Taustakanavaksi sopii sellaiset nettityökalut ja -välineet jotka käyttävät jollain tavalla rakenteistettua keskustelun esittämistapaa tai muuta jäsennystapaa. Onnistuneissa verkkovoima-tapauksissa niitä on olleet esimerkiksi blogit, G Maps, IRC, Qaiku / Jaiku sekä foorumit kuten MuroBBS.

Taustakanavan hyötyjä

Yksistään crowdsourcing eli joukkouttaminen Qaikussa ja ammoin Jaikussa demoavat taustakanavan rooleja, kuten

 • keskusteluista saa nopeasti käsityksen myöhemminkin – ja niiden aikana
 • niihin on helppo linkittää ja niitä on helppo jakaa ja tallentaa
 • uudet osallistujat pääsevät nopeasti mukaan
 • saa käsityksen mitä tiedetään ja mitä on jo tehty
 • aineistot on saatavilla helposti uusiokäyttöön

Konkreettinen esimerkki Twitterin heikkoudesta taustakanavaksi on että tarvitaan @J1onen tai tämän kaltaisia blogimerkintöjä jotta saisimme edes jonkinlaisen käsityksen mitä 29.3.2011 #A2ilta-floodissa tapahtui. Säiettä on työlästä saada helposti käsiinsä, ihmisten kommentit menevät ristiin ja niitä retwiitataan – turhaan etc.

Facebookissa Netti-ilta-keskustelu hajosi Twitterin tapaan hieman samoista syistä henkilövetoisiksi atomeiksi, kuka nyt sattui tuntemaan kenetkin ja kommentoimaan minnekin. Periaatteessa FB:n Sivu voi koota jotenkin keskusteluja, mutta senkin käyttöliittymä on varsin vaatimaton näihin tarkoituksiin.

Henkilökohtaisesti – ei tutkimuksellisesti – on varsin nahkeaa, että esimerkiksi Qaikua on käytetty jo vuosia kollektiiviseen keskusteluun live-lähetysten aikana. Twitter ja Facebook ovat ilmeisesti niin vaivattomia, mutta väline per tarkoitus ja lopputulokset ovat jossain määrin riippuvaisia käytetyistä välineistä, kuten vaikkapa Irakin kansannousu meni mönkään 209 samasta syystä. Kts. analyysini Journalismikritiikin vuosikirjassa 2010.

Tuoreehkona Qaiku-esimerkkinä Egyptin kansannousun liveseuranta kollektiivisesti. Taustakanavasta tarkemmin esimerkiksi verkkovoiman esittelyssä maksuttomassa kokoomateoksessa Verkostojen liikettä sekä Somus-hankkeen loppuraportissa (eng).

Sosiaalinen media – yhteisö vai verkosto

Vaalivalvojaiset on tulossa ja Qaiku / Jaiku on ollut mitä loistavin taustakanava jo vuosia livetapahtumien kokemisessa ja kommentoinnissa kollektiivisesti. Olisi metkaa jos ihmiset vaivautuisivat käyttämään Qaikua vaaleiss 2011 ellei ole erityistä tarvetta käyttää esm Hommaforumia.

Sosiaalisen median yhteisöllisyys– keskustelun voisi kuitenkin hiljalleen kuopata Twitterin ja Facebookin osalta. Ne tukevat ensisijaisesti yksilövetoisia tilapäisiä verkostoja, ei pitkäjänteistä yhteisöllisyyden syntymistä. Analyyttiset ja viihdyttävät laajan joukon keskustelut ja toiminta hajoavat hetkittäisiksi pisaroiksi ja purskahduksiksi käytännössä arkistoimattomiin statusvirtoihin. Aiheesta tarkemmin lähiviikkoina, kirjoitin siitä Seppo Kangaspunnan tuliterään antologiaan Yksilöllinen yhteisöllisyys (tampere University Press 2011).

Vanha hakkerisananlasku sanoo: ”Netissä jokainen saa sanoa mitä huvittaa ja kenenkään ei tarvitse kuunnella sitä”. Twitter ja Facebook toteuttavat periaatetta kouluesimerkkeinä.

7 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Yksi kysymys: miksi ihmiset hakeutuisivat parhaan työkalun äärelle sen sijaan että käyttäisivät sitä mitä heillä jo on?

  OlliS

  30 maaliskuun, 2011 at 1:56 pm

 2. Meikäläisille ilta oli ainakin mainio oppimiskokemus, seuraavalla kerralla, kun asia tulee ajankohtaiseksi, tiedetään ainakin nootittaa sometus mukaan ohjelman dramaturgiaan, ja vaikka hankkia valikoidulle studioyleisölle laattatietskat somettamiseen oikein olan takaa.

  Bloggasin aiemmin aamulla jotain tänne http://blogit.yle.fi/aalto/tapaus-a2ilta-tv-ohjelman-digitaaliset-kerrokset-ja-pitka-hanta

  Tuija Aalto

  30 maaliskuun, 2011 at 3:24 pm

  • Tuija, oli mainio idea tarjota Etherpad jo ohjelman / nettikeskustelun ollessa käynnissä eli http://bit.ly/neuvot. Itse en päässyt editoimaan jostain syystä. Myös Twitter-messut-teksti-tv on oivallus, mutta ilmeisesti liian monimutkaista sosiaalisen median ammattilaisille ;P Itse näkisin tämän yhtenä casena miten perinteisen (palkatun) ammattilaisuuden rinnalle on selkeästi muodostunut proAm, jotka eivät saa liksaa, mutta netti tarjoaa vaihtoehtoisen väylän ja ihmiset haluavat myös osallistua.

   Ei tämä ole ensimmäinen kerta kun ns. netti reagoi vahvasti livelähetykseen :) Ehkä tässä oli yliviritetyt odotukset ja kun osa potentiaalisista panelisteistakin oli vaalikaranteenissa.

   Olisi metkaa jos Yle tekisi enemmänkin esimerkiksi A2000+ -tyyppisiä, legendaarisen Risto Johnsonin vetämiä kokeiluja.

   kariahintikka

   30 maaliskuun, 2011 at 6:17 pm

 3. Propsit@OlliS: ”Et voi ohjata massoja, koska he tekevät sen itse”.

  Hieno yhteenveto Karilta ja Jounilta, kiitos!

  TV2:n ”lauteilla” ei ole tavoitteena selvitellä asioita analyyttiisesti, asiantuntevasti jne…. Siellä tehdään kaikella osaamisella TV-showta, jonka tarkoitus on hämmentää mehiläispesää. Ymmärtämisen vastuu, analysointi jne… on ohjelman katsojilla.

  Moira

  31 maaliskuun, 2011 at 6:40 am

 4. Odotetaan mielenkiinnolla tämän viikon suurta Twitter-hashtag-tempausta, kun ITK-konferenssissa on keksitty käyttää jokaisessa esityksessä uniikkia hashtagia tyyliin #itkesitys51. Aiheesta gradublogissani uteliasta ihmettelyä http://fasilitaattori.blogspot.com/2011/04/case-itk2011-ja-some.html

  rongas

  3 huhtikuun, 2011 at 9:46 pm

 5. […] A2 Netti-ilta, aiheutti paljon pöhinää: mm. Kari Hintikka, Vesa Ilola,  Jouni Junkkaala,  Tuija Aalto ja Twinners (kokosi myös muita asiaa käsitteleviä […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: