Verkkovoimaa – väkijoukot netissä

Blogi itseorganisoituvasta ja kollektiivisesta toiminnasta internetissä

Massainnovoimassa Ylen uutta Mahdollistajastrategiaa netissä

with 4 comments

Yle pohdiskeli uutta Mahdollistajastrategiaansa (pdf) 17.4.2009 iltapäivällä. Tilaisuudessa alustivat ensin Mikael Jungner ja Roope Mokka, sitten työryhmiä, joiden tuloksia pitäisi ilmaantua ensi viikolla. Avoimeen tilaisuuteen oli kertynyt edustava joukko kotimaisia osaajia, myös kaupallisesta mediasta.

Jklstä ei pääse ramppaamaan alvariinsa Metropolissa, mutta onneksi netti tuli apuun. Ylen striimi pelitti mainiosti. Muun muassa kunnallisvaalien laskennassa sekä Tietoyhteiskunta-akatemian alustuksissa kehittynyt ja kollektiivinen livelähetyksen mikrokanavakommentointi sekä massainnovointi on osoittautunut toimivaksi etäosallistumismalliksi. Qaikun #seminaarikannu -kanavalle kertyi lähes neljäsataa kommenttia 39 kirjoittajan voimin. Sen päälle @pirkka veti Qaikussa vielä ”virtuaalityöryhmän”.

Sitra piti hieman vastaavan session 6.4.2009, jossa pohdittiin Sitran verkkostrategiaa 2020. Olen esitellyt sitä tarkemmin Foresight.fi -blogin merkinnässäni. Qaikussa kommentoitiin niin ikää aktiivisesti sankoin joukoin.

Molemmat tapaukset osoittavat osaltaan, miten suuri joukko voi osallistua netitse irl tapahtumiin varsin täysipainoisesti ja ilman erityistä organisoitumista. Toisaalta aiemmin Jaikussa ja nykyään Qaikussa alkaa jo kehittyä nettiosallistumisen hyviä käytäntöjä, miten puuhasta saadaan tolkullisempaa, kuten vaikkapa että eri esiintyjistä aloitetaan oma säie jne.

Pikemminkin ongelmat ovat aivan toisaalla. Kollektiiviset äänestys-, valinta-, arviointi- yms. nettityökalut ovat aivan käsittämättömän kömpelöitä vaikka netissä pystyy jo käyttämään Photoshopin kevytversiotakin. Tässä olisi yksi sauma suomalaiselle ohjelmistoteollisuudelle.

IRL työpajassa on toki puolensa, mutta nettiosallistuminen on selkeästi aihe, jota kannattaa kehittää. Työpajojen työryhmissä on se käytännön ongelma, että kun on monta asiantuntijaa, niin keskustelu lähtee helposti lapasesta joka suuntaan. Mutta työpajan muoto ei mahdollista strategisesti rönsyilyä joka suuntaan.

Qaikun, Jaikun ja Twitterin kaltaiset mikrokanavat (sekä luonnollisesti irc) taas mahdollistavat erittäin tehokkaan informaation rinnakkaisprosessoinnin vaikka itse vuorovaikutus onkin paljon rajoitetumpaa. Meno on väliin aika hektistä ruudun päivittyessä, mutta eri heittoihin voi palata rauhassa myöhemmin ja jatkaa kehittelyä.

Etäosallistumista alettiinkin jo kehitellä täällä. Mahdollisuuksia on paljon ja toimivimmat tavat hioutuvat myös käytännön kokeilujen myötä. Se on selvää, että kiinnostusta on. Ihmiset laittavat mielellään aikaansa massainnovointiin.

Katsotaan miten ilmastonmuutos etenee. Ehkäpä tulevaisuudessa tilaisuuksien alustajat lähettävät suoraan striimin nettiin ja jokainen osallistuu missä parhaaksi näkee.

Written by kariahintikka

18 huhtikuun, 2009 klo 8:04 pm

4 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hei, tuo @RNS:n aloittama keskusteluketju ei näy kuin Qaikuun kirjautuneille, lienee kyse profiiliasetuksista.

    Laitan tähän muutamia lainauksia, jos joku Qaikun ulkopuolinen kiinnostuu (ainakin näin aktiivisen etäosallistujan näkökulmasta äärimmäisen tärkeä kehittelyn kohde):

    RNS: Mietin etä- ja lähiosallistumisen muotoja. Mikä on oikea sekoitus? Millaisia prosesseja pitäisi suosia?

    juhana2: Tarkentavia kysymyksiä: ihmisten määrät, paljonko IRL ja paljonko netissä? Tähdätäänkö ”tasa-arvoon” IRL ja nettiporukan vaikuttavuuden välillä, vai preferoidaanko jompaa kumpaa? Onko koko prosessi samankaltainen vai voiko preferoida esim. ensin nettiporukkaa ja sitten IRL-jengiä jne? Halutaanko sekoittaa IRL ja netti (voisiko esim. ryhmät muodostua nettiporukasta ja studio-osasta)?

    ubiq: Olisi kiintoisaa esm kokeilla liimalappujen siirtelyä etänä 50+ ihmisellä. Osa asioista ratkeaisi esm wiki -tyyppisellä vaiheistamisella. Somuksessa on nyt tullut pari kuukautta kokemusta, miten wiki-pöytäkirjan livetekemisen voi jakaa etc. Yksi iso pullonkaula on (kaupallisten) välineiden puute tai niiden aivan peruskäytettävyysongelmat (netissä). Eli hieman kuten vaikkapa Google Doscissa: vähän, mutta kollaboraation kannalta keskeisiä ominaisuuksia helppokäyttöisesti ilman erillistä hiirtä. Pitää kuulostella, saisimmeko (TKK) tuotettuja jotain työkaluja.

    juhana2: linkki Osallistuvan median menetelmien ja työkalujen kehittämishankkeeseen http://medios.metropolia.fi/pages/viewpage.action;jsessionid=422A17370191C52713E76A62111AE483?pageId=8553352

    Ja toinen linkki wikipohjaiseen seminaarityöskentelyyn http://wiki.metropolia.fi/pages/viewpage.action?pageId=4718807

    Anne R.

    19 huhtikuun, 2009 at 7:21 am

    • Anne, kiitoksia. Tuo profiilin status ja sitä kautta viitattavuus pääsee aina unohtumaan :i

      kariahintikka

      19 huhtikuun, 2009 at 7:44 am

  2. Kiitos tästä lyhennelmästä! Olin perjantain polkupyörän selässä ja saavuttuani klo 14:n jälkeen tietokoneen ääreen Qaiku oli suhteellisen tukossa (: Tästä ehdottomasti pitäis lähteä jatkokehityksen tielle!

    Juhana Kokkonen

    19 huhtikuun, 2009 at 9:37 am

  3. […] Visioaivoriihestä ja verkko-osallistumisesta ovat bloganneet myös muun muassa työskentelyyn osallistuneet Tuija Aalto Ylen Aikaleimassa sekä Kari A. Hintikka Verkkovoimaa-blogissaan. […]


Jätä kommentti